AMSTERDAM - In een speciale ‘vergroeningsbrief’ heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager van financiën verregaande fiscale maatregelen aangekondigd om de verkoop van zuinige auto’s te bevorderen.

Dat meldt het Ministerie van Financiën. Het gaat om benzineauto’s met een CO2-uitstoot onder de 110 gram en dieselauto’s met een uitstoot onder de 95 gram per kilometer.

Dit zijn de grenzen die de overheid ook bij de 14-procent bijtelling hanteert. Deze maatregel gaat op 1 januari 2010 in.

De BPM-korting op zuinige auto’s (dat wil zeggen: auto’s die qua uitstoot net boven de grenzen van de lage bijtelling zitten) wordt fors verhoogd.

Dit betekent dat de aanschafprijs voor deze categorie auto’s (dus benzineauto’s met een uitstoot net iets boven de 110 gram/km en diesels met een uitstoot net boven 95 gram/km) flink daalt.

Sanering

Voor elektrische auto’s wordt een verlaagd bijtellingstarief van 10 procent ingevoerd. De BPM-vrijstelling van deze auto’s is gegarandeerd tot 2018.

Vanaf 2011 wordt er bovendien een Euro 6-stimulans voor de schoonste dieselauto’s geïntroduceerd in de BPM. Tenslotte komt er een fiscale faciliteit in de afvalstoffenbelasting voor de sanering van oude stortplaatsen.