AMSTERDAM - Bij BMW is 2011 het jaar van de nieuwe 1-serie. We zitten alweer halverwege 2009, dus het is logisch dat het merk ook eens de afgesloten testcircuits verlaat en de openbare weg opsiert met z’n aanwezigheid.

Dat betekent natuurlijk wél dat de nieuwe 1-serie voer is voor onze hongerige spionagefotograaf. De volgende generatie van de 1-serie komt in andere carrosserievarianten dan de huidige.

Dat zien we aan de testauto: de vijfdeurs wordt een soort Sportback, zoals de aartsrivaal Audi A3 die ook kent. Verder denkt BMW aan een driedeurs Shooting Brake.

De liefhebbers van de vertrouwde, atmosferische BMW-motoren zullen even moeten slikken bij het horen van de Beierse plannen op motorisch gebied.

Het gamma trapt vanaf 2011 af met een 1,3-liter turbomotor met 136 pk. In de 118i levert deze maar liefst 177 pk. Een eveneens nieuwe 2,0-liter turbomotor met een vermogen van 217 pk.

Volgens de Duitse media blijft de 130i wél in het gamma, maar het zou ons niet verbazen als ook die plaatsmaakt voor een sterkere versie van deze tweeliter turbomotor.

Edele materialen

Voor de echte liefhebbers van sportief autorijden komt BMW’s M-divisie met de 1-serie Supersport. Dit is een 1-serie Coupé vol met onderdelen van edele materialen als aluminium en koolstofvezel.

Speciaal voor deze versie komt de M-divisie met een topmotor op de proppen, een 3,0-liter twinturbomotor met rond de 325 pk. Deze Supersport volgt in 2012, een jaar na de andere 1-series dus.