AMSTERDAM - Lotus heeft een goede relatie met Toyota. De Elise en ook de nieuwe Evora, maken alle gebruik van Japanse kracht. De nieuwe Esprit mag daarom de V10 van de Lexus LF-A gaan gebruiken.

Lotus mag voor de nieuwe Esprit vrijelijk grutten in de rekken bij Toyota. Het nieuwe vlaggenschip van Lotus staat op de planning voor 2012.

Als topmotorisering wordt de 500 pk sterke V10 van de Lexus LF-A genoemd. Daarmee wordt de Lotus een keiharde concurrent in de klasse van de Lamborghini Gallardo.

Voor een wat minder vermogende variant van de Esprit ligt de 420 pk sterke V8 klaar van de IS F. Een instapper maakt kans op het zelfde hart als de nieuwe Evora: dat is een V6 van Toyota die door Lotus zelf is aangepakt en een vermogen levert van 280 pk.

Ook zou er ruimte zijn voor een ‘Eco Esprit’, waarbij de lichtgewicht bouw van het nieuwe model goed tot zijn recht zou moeten komen.

Doorslaand succes

Lotus werkt kalm aan de nieuwe Esprit. De auto is al verschillende keren uitgesteld en nu wordt 2012 als introductiejaar genoemd.

Als het moet, kan Lotus heel vlug een nieuw model ontwikkelen; de Evora deed er 27 maanden over om van het schetsboek naar de productielijn te komen.

Proton, het moederbedrijf wil echter niet in de Esprit investeren voordat de Evora een doorslaand succes is. Er moet namelijk ook nog geld worden verdiend in Hethel.