Fiat doet vandaag niet mee aan de onderhandelingen in Berlijn over de overname van Opel. Marchionne vindt dat hij niet genoeg toegang krijgt tot de financiële zaken van Opel. De Italianen blijven echter geïnteresseerd in een overname van het bedrijf.

Opel is een stukje dichter bij een faillissement. De dans rond de overname verloopt met horten en stoten. Fiat-baas Sergio Marchionne laat de besprekingen van vandaag in Berlijn aan zich voorbijgaan omdat hij niet genoeg inzicht krijgt in de financiële situatie. “Zo kunnen we geen goed overnamebod doen”,  vindt hij.

“Van Fiat wordt verwacht dat er noodinvesteringen doen van bedragen en op momenten die de Duitse overheid beslist. Daarmee komt Fiat in onnodige moeilijkheden”, verklaart Marchionne tegenover persbureau Reuters. We blijven bezig om nader tot elkaar te komen met General Motors en de Duitse overheid. We zijn nog steeds geïnteresseerd in Opel.

Ook met de onderhandelingen met Magna verloopt het niet vlotjes. Magna en Opel zijn dicht bij een basis-akkoord maar Magna is gefrustreerd over de almaar nieuwe eisen van GM. Volgens een bron bij de onderhandelingen wordt de hoop op een overeenkomst met de minuut minder.

Wanneer beide onderhandelingen afketsen, komt Opel dicht bij een faillissement. De Duitse overheid doet er echter alles aan om dat de voorkomen omdat dan een massaal banenverlies dreigt. Bij Opel in Duitsland werken 80.000 mensen en het bedrijf hoort al tachtig jaar bij GM.