AMSTERDAM - Milieuminister Cramer heeft in Voorburg vanochtend de eerste slooppremie uitgedeeld. Bij autobedrijf Preuninger in Den Haag ruilde de familie Hemerik een oude Honda Civic in voor een Fiat Panda.

Vanochtend is het startschot gegeven voor de Nationale Sloopregeling. Bovag-directeur Koos Brugman, Dave Bebelaar (directeur Auto Recycling Nederland) en Peter Janssen (directeur van de RAI Vereniging) waren er bij toen minister Cramer van milieu de heer en mevrouw Hemerik ontving die hun oude Honda Civic inruilden voor een nieuwe Fiat Panda.

Voor de Nationale Sloopregeling is door het rijk 65 miljoen euro gereserveerd. De autobranche legt nog een 20 miljoen euro bij.

Als dat budget op is, stopt de regeling weer. Mensen die hun oude auto inruilen voor een jonger, schoner exemplaar krijgen een premie die afhankelijk van de auto varieert van 750 tot 1.750 euro. De premie geldt bij aanschaf van auto’s tot bouwjaar 2001.

Verkeer

Het is de bedoeling dat door de sloopregeling 80.000 oude auto’s uit het verkeer worden gehaald. Dat komt volgens de initiatiefnemers het milieu ten goede.

Ook moet de subsidie een impuls geven aan de autobranche, die zucht onder de crisis.