AMSTERDAM - Na twaalf uren van pittige onderhandelingen in de nacht van woensdag op donderdag is er nog altijd geen definitieve koper gevonden voor Opel. Zodoende blijft de toekomst van het Duitse merk voorlopig onduidelijk.

In de nacht van woensdag op donderdag is er door de Duitse regering een halve etmaal vergaderd over het nu verder moet met Opel. Wel is er duidelijkheid over wie de gegadigden nu zijn.

De biedingsrace gaat definitief tussen Fiat en Magna, twee namen die al vanaf het begin met Opel in verband werden gebracht. De Duitse overheid laat de deur nog op een kier voor Beijing Automotive Industry Corp., dat volgens Merkel met een beduidend beter bod op de proppen moet komen.

Volgens een woordvoerder van Angela Merkel vormt de opstelling van de Amerikaanse overheid en General Motors het struikelblok naar een snelle verkoop van Opel. Vooral een plotselinge vraag van General Motors om 300 miljoen euro steun zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij de Duitsers. De Duitse overheid stelt harde eisen aan de Amerikanen voor het met staatssteun voor Opel op de proppen komt.

Het duurt maanden voordat een overname van Opel rond is en die tijd is er momenteel niet. Het Duitse merk heeft een krediet nodig om de periode tot aan een definitieve overname te overbruggen. Ook General Motors heeft baat bij een snelle afwikkeling, want de Amerikaanse overheid heeft GM op 1 juni een harde deadline gesteld. Op dat moment moet het concern aantonen dat het levensvatbaar is en een verkoop van Opel verbetert de financiële situatie.

Het is een optie om de patenten en techniek van Opel in een trust onder te brengen. Als dit gebeurt, zijn deze verworvenheden veilig voor schuldeisers van General Motors als het tot een faillissement van de Amerikaanse automobielgigant komt. De Duitse minister van economische zaken, Karl-Theodor zu Guttenberg, heeft aangegeven dat een surseance van betaling eventueel ook een optie voor Opel is. Dit kwam hem op veel kritiek te staan, omdat met name de vakbonden vonden dat Zu Guttenberg hiermee nodeloos paniek zaaide onder de betrokkenen.