AMSTERDAM - U zou het niet zeggen, maar deze lel van een auto wordt het basismodel van een Engels automerk. We hebben hier te maken met de Ghost, het model dat Rolls-Royce bereikbaarder moet maken voor een grotere groep.

Klein is een relatief begrip in Rolls-Royce-land, want de Ghost is 5,40 meter lang. 

Daarmee is deze wagen groter dan de verlengde versies van de BMW 7-serie en de Mercedes S-klasse. Onder de kap krijgt de baby-Rolls een nieuwe 6,6-liter V12, goed voor meer dan 507 pk.

Het blok is gekoppeld aan een achttraps automaat, belooft het Engelse merk. Deze transmissie kennen we uit de BMW 760 Li.

Phantom

De Ghost wordt duidelijk onder de statige Phantom gepositioneerd. De naam is een eerbetoon aan het model dat tussen 1906 en 1925 werd gebouwd.

In totaal zijn daarvan 7.876 stuks gemaakt. Van de voorvader werden er 6.173 in het Engelse Derby gebouwd en 1.703 in het Amerikaanse Massachusetts.

Op de korrel

De 200 EX Concept, die het merk op de Autosalon van Genève toonde, is een voorbode van hoe de auto er zonder camouflage uitziet. Rolls-Royce zet in Goodwood een geheel nieuwe productielijn op voor de Ghost.

De productie van de auto start in 2010. Het luxemerk heeft met de Ghost twee landgenoten op de korrel. Allereerst de Bentley Continental Flying Spur, maar ook de eveneens nieuwe Aston Martin Rapide kan z’n borst natmaken.