AMSTERDAM - De Amerikaanse regering is niet van plan om alles te doen om een faillissement van General Motors te voorkomen. Integendeel: een scenario zoals bij Chrysler lijkt een van de belangrijkste opties.

Dat melden diverse Amerikaanse media. Er zijn nog steeds meerdere scenario's mogelijk, maar de overheid 'heeft er vertrouwen in dat het tot een goede oplossing komt wat betreft GM'.

General Motors moet flink saneren om van de torenhoge schulden af te komen. De schulden zijn zodanig hoog, dat een faillissement sowieso de beste optie lijkt.

De autogigant heeft sinds 2004 een verlies van 82 miljard dollar (!) geleden en in het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog eens 6 miljard dollar verlies bij.

Pontiac

De verkoop van Opel, Saab, Vauxhall, Saturn en Hummer moet het nodige geld opleveren. Pontiac verdwijnt volgend jaar van het toneel.

Ondertussen heeft Fiat flink wat tegenwind bij de plannen om Opel over te nemen. Bij een bezoek aan de deelstaat Rheinland-Pfalz hebben regeringsleiders uit deze deelstaat forse kritiek geuit op de plannen van Fiat-CEO Sergio Marchionne.

In de plannen van Marchionne is er namelijk zeer waarschijnlijk geen plek voor de plaatselijke motorenfabriek in Kaiserslautern. Deze heeft ongeveer 3.500 werknemers in dienst.

Koch

Ook Ronald Koch, premier van de deelstaat Hessen, is geïrriteerd over de handelswijze van de Italianen: “Fiat zit in de media openlijk te flirten met Opel, maar moet nu eerst maar eens een officieel bod uitbrengen bij de Kommerzbank”.

Deze Kommerzbank is belast met de verkoop van Opel en Vauxhall. Een andere gegadigde voor Opel is een consortium bestaande uit onder andere GAZ en Magna.