AMSTERDAM - Wie denkt dat de Duitse autoverkopen begin dit jaar een tijdelijke impuls hadden door het invoeren van de slooppremie heeft het mis. Ook in april verkochten de Duitse dealers fors meer auto’s dan in diezelfde maand in 2008.

In totaal vonden in Duitsland 380.000 auto’s een nieuwe eigenaar, wat 19 procent meer is dan in april 2008. In totaal beleeft Duitsland ondanks de economische malaise tot nu toe het beste autoverkoopjaar sinds 1999. De slooppremie geldt in principe alleen dit jaar, maar wegens het grote succes heeft de Duitse overheid de subsidiepot vergroot van 1,5 miljard naar 5,0 miljard euro.

De Duitse verkoopcijfers zijn meteen ook ongeveer het enige lichtpuntje op de Europese automarkt. Vrijwel alle andere automarkten lieten behoorlijke verliezen zien. In Spanje daalden de verkopen met maar liefst 40 procent. Zelfs in Italië en Frankrijk, waar ze ook een slooppremie kennen, daalden de verkopen afgelopen maand met respectievelijk 7 en 7,5 procent.

In ons land daalden de verkopen ten opzichte van april vorig jaar met 29 procent. Volkswagen verkocht in april in ons land het meeste auto’s, op de voet gevolgd door Toyota en Ford. De bestte nieuwe binnenkomer was de Suzuki Alto.