AMSTERDAM - Land Rover zet zijn eerste voorzichtige stapje op de groene weg. De TD4_e verschilt alleen met een normale Freelander diesel omdat hij een start-stop-systeem heeft.

Land Rover brengt de Freelander uit met een start-stop-systeem. Die techniek kan voorlopig alleen worden geleverd in combinatie met een handgeschakelde versnellingsbak. Vandaar dat het nog niet leverbaar is op de andere types van het merk.

Het systeem werkt alleen als de accu mild wordt belast. Zo moet het interieur door de airco eerst op temperatuur worden geblazen.

Start-stop-systeem

Jammer dus dat onze Freelander – een donkere auto met een donker interieur – een tijd lang in de blikkerende zon had gestaan.

Het duurde vervolgens twintig minuten voordat het start-stop-systeem tot leven kwam. Daarna werkte het vrijwel ongemerkt en uitstekend, al moet je even wennen om voor het verkeerslicht de versnellingsbak in vrij te zetten en de voet van de koppeling te halen.

C-label

Land Rover zet dus zijn eerste voorzichtige stapje naar schonere auto’s. Dat wordt meteen beloond met een C-label, de eerste groene sticker die Land Rover op een van zijn auto’s mag plakken.

Voor een deel dankt hij daaraan ook zijn prijs van 39.900 euro, die Freelander ook concurrerender maakt ten opzichte van de nieuwe concurrentie. Ooit had de Freelander het alleenrecht in de klasse waar nu ook onder meer de Volvo XC60, BMW X3 en de Audi Q5 meespelen.