RWE brengt gestandaardiseerde stekker elektro-auto

AMSTERDAM - Het ontbreken van een gestandaardiseerde stekker is een van de barrières voor de grootschalige invoering van de elektrische auto. Het Duitse RWE zegt nu een eind op weg te zijn met de ontwikkeling van een universele stekker om de auto’s op te laden.

Carolin Reichert, ontwikkelingschef bij de Duitse energiemaatschappij, zegt de steun van twintig autofabrikanten te hebben.

Hierdoor zien experts de ontwikkeling van de RWE-stekker als een belangrijke stap in de introductie van de elektrische auto.

Europa

De nieuwe stekker moet het mogelijk maken om in geheel Europa de auto op te laden. De laadstations verschijnen op grote schaal in parkeergarages en bij supermarkten.

De nieuwe laadstations zijn in staat om een elektrische auto binnen een uur op te laden. De stekker functioneert op 400 Volt en kan een stroomsterkte tot 63 Ampère aan.

Betaalsysteem

RWE geeft de elektrische veiligheid en het voorkomen van storingen hoge prioriteit. Het laden start pas als de kabel correct is aangesloten er een zekering aanwezig is en het systeem geverifieerd heeft dat de klant daadwerkelijk voor zijn oplaadsessie betaald heeft.

Er komt een systeem dat de energie permanent op eerlijke wijze over de aangesloten auto’s verdeelt. Hoe het betaalsysteem werkt, is nog niet helemaal duidelijk.

Betaling via een personal computer is een optie, maar ook betaling via de mobiele telefoon is een serieuze optie. Op de oplaadzuilen komen eventueel tellers voor het geleden aantal kilowattuur en de kosten van het laden tot op dat moment.

Tip de redactie