Carrosseriebouwer Karmann heeft uitstel van betaling aangevraagd. Op het moment wordt alles in werking gesteld om het bedrijf opnieuw te structureren en in afgeslankte vorm verder te laten gaan.

De meer dan honderd jaar oude carrosseriebouwer Karmann uit Osnabrück kan niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en heeft daarom surseance van betaling aangevraagd.

Sinds kort bouwde het bedrijf geen auto’s meer en nieuwe modellen zijn niet op komst. De overige activiteiten zijn niet genoeg gebleken om het bedrijf rendabel te houden.

Teruglopende orders

De daling van de omzet is veel ernstiger dan vooraf was verwacht en daarom kan niet meer aan de betalingsverplichtingen worden voldaan.

Ook het sociale plan dat in het leven is geroepen om werknemers te helpen die eerder op straat zijn komen te staan, kan niet meer worden gefinancierd. De afgelopen jaren heeft het bedrijf duizenden banen moeten schrappen door teruglopende orders.

Herstructureren

Het plan is om Karmann te herstructureren om zo veel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden. Karmann heeft wereldwijd 8.000 mensen in dienst en is volgens eigen zeggen ‘praktisch schuldenvrij’.

In de jaren vijftig verwierf het bedrijf wereldfaam door de bouw van de Volkswagen Karmann Ghia.