AMSTERDAM - Nederland hoeft in plaats van 2010 pas in 2015 te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Nederland is het eerste land dat op dat gebied uitstel krijgt.

Nederland krijgt meer tijd om te voldoen aan de Europese uitstootnormen. Het uitstel voor de uitstoot van fijnstof wordt verleend tot 2010 en van stikstofoxide tot 2015.

Nederland is het eerste land dat uitstel krijgt maar meerdere landen kunnen niet op tijd voldoen aan de normen die de EU stelt. Die zullen dus het Nederlandse voorbeeld volgen.

Bouwprojecten

Door het uitstel kunnen onder meer verschillende bouwprojecten weer doorgang vinden en hoeft ook het verkeer geen haast te maken om vlug schoner te worden.

Milieuminister Cramer heeft de afgelopen tijd subsidies gegeven voor roetfilters en snelheidsbeperkingen ingevoerd om op tijd aan de Europese regels te voldoen.

Kilometerheffing

Milieudefensie gaat in beroep tegen het uitstel. Zij vinden dat de overheid op deze manier wordt beloond voor ‘jarenlang nietsdoen’.

“Milieuorganisaties mogen een herziening van genomen besluiten aanvragen. Nieuwe informatie, zoals het uitstellen van de kilometerheffing en het bekend worden van de gebrekkige effectiviteit van het huidige beleid, kan hierin worden meegenomen”, aldus de organisatie.