AMSTERDAM - De Land Rover Discovery is zo ingrijpend als mogelijk gewijzigd zonder een nieuw platform te ontwikkelen. Een flinke facelift dus, en voor Land Rover reden om te spreken van de Discovery 4.

De huidige generatie Land Rover Discovery loopt mee sinds 2003 en het type viert dit jaar het twintigjarig bestaan.

Voor het nieuwe modeljaar is de auto ingrijpend gewijzigd en is vanaf september te koop in Nederland. De auto is wat meer gestyled dan de Discovery 3, die met name in de VS niet erg in de smaak viel.

Vriendelijker

Land Rover vindt dat het nieuwe model lager en vriendelijker oogt. Verder vroegen de klanten om een wat hoogwaardiger gevoel in de auto, en daar heeft Land Rover ook voor gezorgd. De ergonomie is verbeterd en er zijn zachtere materialen gebruikt. Verder is het motorenaanbod aangepast.

In Nederland wordt het programma aangevuld met een nieuwe 3,0-liter TDV6 met twee turbo’s die een vermogen heeft van 245 pk en een gemiddeld verbruik scoort van 9,3 liter op 100 km.

De nieuwe diesel is daarmee een stuk efficiënter dan de 2,7-liter diesel met 190 pk die overigens gewoon in het programma blijft. In het buitenland is er voor de Discovery ook een nieuwe 375 pk sterke benzine-V8, maar die wordt niet leverbaar in Nederland.

Technologieën

Eén van de nieuwe technologieën op de nieuwe Land Rover is het Surround Camera System, waarmee tot een snelheid van 18 km/u geheel rond de auto kan worden gekeken middels een scherm op het dashboard.

Dat is handig bij het parkeren of bij het trekken van een aanhanger. Voor dat laatste kan de speciale Tow Assist Function worden gebruikt die bij het achteruitrijden de te volgen lijnen aangeeft.

Verder is er het Trailer Stability Assist dat bij onverwachte bewegingen het slingeren van de trailer tegengaat en automatisch bijremt en de trekkracht beperkt.