In deze periode van omvallende autobedrijven kan het geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan de mogelijke gevolgen voor consumenten. Kunt u echt uw betaalde geld kwijtraken als een dealer failliet gaat?

Veel mensen kunnen het zich eenvoudig niet voorstellen, maar het antwoord is: ja. Bij het faillissement van een dealer ben je al het geld dat je voor je nieuwe auto hebt betaald, kwijt. Ook al staat de bewuste auto al voor je klaar in de showroom. Dat heeft te maken met het juridische feit dat je pas eigenaar wordt van iets als het geleverd is. Op het moment dat u de auto (gedeeltelijk) betaald heeft, heeft u een vordering op het autobedrijf ter waarde van een nieuwe auto. U bent schuldeiser. Die ‘schuld’ wordt betaald op het moment dat u de auto geleverd krijgt. Gaat het bedrijf in de tussentijd (dat kan één dag zijn!) failliet, dat bent u simpelweg een van de vele schuldeisers. De auto die al klaar staat wordt onderdeel van de failliete boedel. Vervolgens komen eerst schuldeisers als de belastingdienst en banken (die vaak hypothecaire onderpanden hebben) aan de beurt. U kunt u in praktijk fluiten naar uw geld.

Nog een cru voorbeeld: uw nieuwe auto is vertraagd, maar u zou ermee op vakantie gaan. De dealer gaat akkoord dat hij uw huidige inruiler – waar hij ook al een koper voor heeft – vast inneemt en u een leenauto meekrijgt tot de nieuwe auto er is. Vervolgens gaat het bedrijf failliet. Omdat hij uw auto al had ingenomen, zijn alledrie de auto’s eigendom van de dealer. En dus vallen ze in de boedel. U bent echter alle auto’s kwijt zonder vergoeding.

Wat tips om ellende te voorkomen: doe geen aanbetalingen, maar wacht met geld overmaken of betalen tot het moment van leveren. Lever uw oude auto niet in voordat u de nieuwe auto krijgt. Bij het alsnog afnemen van een gebruikte auto van een failliete dealer kunt u fluiten naar uw Bovag-garantie. Denk goed na of u dat risico wilt lopen.

En voor de duidelijkheid: Bovag-garantie wordt gegeven door het bewuste bedrijf, niet door Bovag. U kunt dus niet zomaar naar een ander bedrijf dat lid is van Bovag.