AutoWeek-medewerker Jeroen Booij heeft Gordon Murray dolgelukkig gemaakt door zijn oudste auto terug te vinden. De beroemde ontwerper zocht al meer dan tien jaar naar het buggy-achtige voertuigje.

Aan de vooravond van het onthullen van zijn T25 (zijn 25e ontwerp) is Gordon Murray’s oudste auto boven water gekomen: de IGM Minbug, waarbij de merknaam staat voor Ian Gordon Murray. Murray: “In 1970 hield ik al niet van gewone auto’s en besloot daarom een eigen auto te bouwen. Ik kocht een Mini Van op de sloop voor £60 en ontwierp een ongelofelijk sterk frame om de 850 cc motor, de wielophanging en de benzinetank van de Mini op over te zetten. De  aluminium carrosserie popnagelde ik er samen met mijn vrouw - toen nog vriendin - op.”

“Het was een fantastische auto. Hij woog 134 kilogram minder dan een Mini en ik had 15% van het gewicht naar achteren geplaatst. Ik heb er uiteindelijk vier gebouwd om uit de kosten te komen en gebruikte mijn eigen exemplaar dagelijks. Ik had ‘m nooit moeten verkopen.” Volgens de man achter onder meer de McLaren F1 is zijn imposante carrière deels te danken aan het kleine autootje. Murray wist de interesse te wekken bij de mannen van Brabham door voor zijn sollicitatiegesprek bij de racestal met de zelfgebouwde Minbug op te komen draven.

Voor zijn privé-collectie zocht de ontwerper al ruim tien jaar lang naar één van de vier Minbugs, maar had de moed inmiddels opgegeven. Murray was in eerste instantie sceptisch toen hij werd benaderd door de Nederlandse autojournalist, maar sprong een gat in de lucht toen Booij de auto kwam laten zien in zijn studio in Surrey. Met chassisnummer ‘01’ was de auto die Booij op een sloperij in Berkshire vond bovendien zijn persoonlijke auto. De in een slechte staat verkerende IGM Minbug is daar gebleven en zal in de toekomst worden gerestaureerd en in Murray’s studio worden tentoongesteld.