Van de nieuwe Mercedes-Benz E-klasse is al een coupéversie verschenen. Maar daar blijft het niet bij. Er komt ook weer een vierdeurscoupé die door een lezers is betrapt tijdens zijn testritten.

De nieuwe E-klasse kennen we inmiddels en de eerste afgeleide is er ook al. Op de Autosalon van Genève hebben we eerder deze week voor het eerst oog in oog gestaan met de coupé-versie. Nu misschien we alleen nog een cabriolet en natuurlijk de stationwagen. Dit zijn de eerste plaatjes van de hipste broer uit de E-familie: de CLS. Dat wordt een geheel nieuwe auto. Mercedes haalt er dus niet de zelfde truc mee uit als bij de CLC, die een doorontwikkeling is van de oude Sportcoupé. Deze CLS gebruikt de techniek van de W212, da’s dus de nieuwe E-klasse.

Piet de Vries kwam dit prototype met zijn klassieker tegen op de Duitse A3 op weg naar de start van de Wintertrail. De testkaravaan telde twee auto’s. Onder de camouflage zit al een aardig complete auto maar sinds december lijkt het testteam nog niet veel meer opgeschoten. In elk geval is al duidelijk te zien dat de neus van de vierdeurscoupé de zelfde lijnen krijgen als het gezicht van de nieuwe E-klasse. We zetten in op een onthulling op de autobeurs in Frankfurt, waarna hij vroeg in 2010 aan het assortiment wordt toegevoegd.

Bijzonder aan de tweede generatie CLS is dat ook de hybride-techniek uit de S400 BlueHybrid wordt geadopteerd. Die S-klasse moet later dit jaar de eerste in massa geproduceerde auto met lithium ion-techniek worden. Octaanjunks hoeven niet te wanhopen want ook een lekker dikke AMG-versie staat weer op de planning. Verder rekenen we op een aanbod van alleen V6’en en V8’en.