Dacia gaat steeds een stapje verder. Na de no-nonsense-auto’s van de laatste jaren, blazen de Roemenen met een SUV-achtige concept car wat hoger van de toren.

Dus jij denkt bij duster aan het ochtendritueel van een sherrydrinkende huisvrouw die gehuld in dit kledingstuk en lurkend aan een Belinda-sigaret op een versleten bloemetjesbankstel de kruiswoordpuzzel uit de nieuwe Story invult? Vanaf nu heb je een andere associatie met dat woord.

Voorbode

Dacia noemt haar nieuwe concept car ook Duster. Het volgende model op de productplanning bij Dacia is een SUV en daarvan moet deze auto een voorbode zijn. Dacia noemt het zelf een crossover; een kruising tussen een SUV en een MPV.

De Duster is 1,49 meter hoog, 1,64 meter breed en 4,25 meter lang. De wielbasis is 2,80 meter. Bijzonder aan het studiemodel is de glazen koepel die moet zorgen voor een licht interieur. De B-stijl heeft moeten wijken voor dit stilistische hoogstandje dat het productiemodel in ieder geval niet zal halen.

Interieur

Zoals het een moderne concept car betaamt, staat de Duster op enorme 21 inch wielen. De krachtbron is de 1,5-liter DCI diesel met 105 pk en een CO2-uitstoot van 139 gram per kilometer.

Verder is er veel aandacht besteed aan de ruimte in het interieur. Het begint allemaal bij een handschoenenkastje met een inhoud van twintig liter en deurbakken die acht liter spullen kunnen slikken.

Opbergruimte

Door de plaatsing van de airbag onderin het stuurwiel, is op het dashboard ook extra bergruimte onstaan. Bij de achterbank aan de rechterzijde kan een deel middels een druk op de knop worden opgeklapt, zodat er een riante ruimte ontstaat om bijvoorbeeld een fiets te bergen.

De bagageruimte van de Duster meet 470 liter. Vanzelfsprekend is dit showmodel te zien op de beurs in Genève. Wanneer het productiemodel komt, meldt Dacia nog niet.