In 2011 verschijnt de Opel Ampera op de Europese wegen. Die auto kan zo’n zestig kilometer rijden op elektrische kracht. Een verbrandingsmotor is dan niet nodig maar springt later bij.

Opel brengt in 2011 de Ampera op de markt. Dat is niets meer of minder dan de Europese versie van de Chevrolet Volt. Ze maken gebruik van de Voltec aandrijflijn. Die bestaat uit een elektromotor die zijn voeding krijgt uit een lithium ion-accupakket.

Op een volle acculading, komt de auto zo’n zestig kilometer ver. Daarna springt een verbrandingsmotor bij om te zorgen voor energie om de batterij op te laden. De Ampera rijdt dus altijd op elektrokracht. De verbrandigsmotor heeft alleen een taak als range extender. Met de verbrandingsmotor kan de actieradius tot 500 km worden uitgebreid. Ook kan de Ampera via het stopcontact worden opgeladen. In de praktijk zal de Ampera dus nauwelijks benzine verbruiken, want het gros van de automobilisten rijdt per dag niet meer dan de zestig kilometer die de auto emissievrij kan afleggen.

Daarmee is de Ampera een serie-hybride. Die moet niet worden verward met een parallel-hybride. Onder die noemer vallen de Toyota Prius en de modellen van Honda die we als hybride kennen. Bij de Japanners zorgt de verbrandingsmotor voornamelijk voor de aandrijving; hij wordt ondersteund door de elektromotor. Overigens is het nog even afwachten wie het eerste met een in massa geproduceerde serie hybride op de markt komt. Toyota heeft namelijk in 2010 al de plugin-Prius klaar staan, die eveneens via het stopcontact kan worden opgeladen. Dat wordt een nek-aan-nek-race met Chevrolet, die volgend jaar de Volt bij de dealers in de VS zet.