De nieuwe auto van Obama

Bij een nieuwe baan hoort een nieuwe auto en dat is bij de Amerikaanse president niet anders. Speciaal voor de familie Obama bouwde Cadillac deze Presidential Limousine.

Speciaal voor de nieuwe Amerikaanse president bouwde Cadillac deze Presidential Limousine. Hij is gebaseerd op de DTS, een model dat niet in Europa wordt gevoerd.

De auto heeft het zelfde formaat als de auto van Bush, maar de opbouw staat wat rechter op, zodat de president beter zichtbaar is.

De presidentiële limousine is uitgebreid getest. Niet de standaard rij-, warmte- en koudetests gingen aan de limo voorbij, ook de beveiliging van de auto is uitgebreid getest. Over wat die veiligheid precies inhoudt, houdt Cadillac zijn kaken stijf op elkaar.

Amerikaanse vlag

Het presidentiële zegel is aangebracht op de leuning van de achterbank en ook aan de buitenkant op de achterportieren komt die terug.

Op het rechter voorspatbord staat de Amerikaanse vlag en als Obama in de auto zit, wordt links de presidentiële vlag geplaatst. In het donker worden de vlaggetjes verlicht met LED-techniek.

Overwinningsparade

Al sinds het begin van de twintigste eeuw rijden Amerikaanse presidenten Cadillac. Dat begon in 1919 met president Wilson die tijdens een overwinningsparade voor de Eerste Wereldoorlog in Boston in een auto van dat merk reed. Cadillac bestaat sinds 1902.

Twee van de presidentiële limousines die Cadillac in dit decennium bouwde, blijven in dienst. De eerste is de Deville Presidential die in 2001 aan George W. Bush werd afgeleverd.

Ook de DTS Presidental, die in 2004 eigendom werd van het Witte Huis, blijft in de vaart ondanks de wisseling van de wacht.

Tip de redactie