Nieuwe elektro-smart niet te koop

Op de autoshow in Detroit laat Smart een elektrische versie zien van het nieuwe model. Die is voorzien van lithium ion-techniek.

Zijn voorganger was nog voorzien van nikkel cadmium-batterijen. Maar ook de nieuwe Smart Electric Drive is niet te koop voor het grote publiek.

Elektrische Smarts rijden al sinds 2007 rond in Londen. Honderd van die auto’s doen mee aan een experiment waarmee dit type auto in de dagelijkse praktijk wordt getest.

Op de autoshow in Detroit is deze nieuwe elektrische Smart getoond. Die is voorzien van modernere lithium ion-techniek en bedoeld voor het ‘e-mobility’-project in Berlijn.

Hij is niet bedoeld voor verkoop aan het grote publiek. Daarvoor is de accu-techniek volgens Daimler nog niet ver genoeg. Eind 2009 start de productie.

Oplaadstations

Bij het project in de Duitse hoofdstad zet de Duitse energiemaatschappij RWE vijfhonderd oplaadstations voor elektrische auto’s neer. Honderd elektrische auto’s van Daimler doen mee aan het project. Daartoe hoort deze Smart.

Ook in Rome, Milaan en Pisa gaan dergelijke experimenten van start. Daimler Nederland heeft inmiddels contact gehad met RWE in Nederland. “We zouden zo’n project dolgraag in Nederland zien.” Maar concrete plannen zijn er nog niet.

Betaalbaar

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Smart, is gebruikgemaakt van de kennis van Tesla. Zij gaan duizend motoren aandrijflijnen bouwen voor het nieuwe model.

“En misschien resulteert dat in het bouwen van nog eens tienduizenden stuks voor Daimler,” vertelt Elon Musk van Tesla in de vakpers.

De Smart gebruikt dezelfde accutechniek als de supersnelle Telsa Roadster. Tesla hoopt dat het door de samenwerking voor hen mogelijk wordt een betaalbare elektrische auto op de markt te brengen.

Tip de redactie