Chrysler en Renault-Nissan willen intiemere vrijag

Chrysler is in gesprek met Renault-Nissan om te bekijken wat voor samenwerking er mogelijk is. Ook de Oostenrijkse toeleverancier Magna en wat Chinese merken zien hun kans schoon bij het noodlijdende Amerikaanse concern.

Chrysler zoekt nadere samenwerking met Renault-Nissan. Dat meldt persbureau Reuters. Beide merken doen al zaken met elkaar.

Zo is in april een deal gesloten waarbij is vastgelegd dat Nissan een kleine auto voor Chrysler gaat bouwen en Chrysler als wisselgeld pickups voor het Japanse merk gaat bouwen.

Volgens insiders wordt nu met Renault-Nissan gesproken over de verkoop van het merk Jeep, dat tot het Chrysler-portfolio behoort.

Overheidshulp

Renault-Nissan wil, voordat er concrete zaken worden gedaan, eerst weten of de Amerikaanse overheidshulp nog steeds wordt uitgedeeld als zij een onderdeel van Chrysler bezitten. In de jaren ’80 had Renault eerder een vinger in de pap bij Jeep.

Verder zijn er gesprekken met het Oostenrijkse Magna om de Belvidere-fabriek over te nemen. In die vestiging in Illinois, worden op het moment de Dodge Caliber en de Jeep Compass en Patriot gemaakt.

In ruil daarvoor worden langdurige productiecontracten met Magna gesloten.

Magna, tegenwoordig onder leiding van ex-Volkswagen-baas Wolfgang Bernhard, heeft in Oostenrijk jarenlang auto’s voor Chrysler gebouwd en was één van de bieders toen het merk in 2007 door Daimler werd afgestoten.

Voortbestaan

Tot slot zijn het Chinese Chery en Guangzhou geïnteresseerd om de productielijnen en naam van de PT Cruiser over te nemen.

Daarmee kan het oude Chrysler-model in het verre oosten voortbestaan. Ook voor de Viper wordt volgens eenzelfde concept verkocht.

Tip de redactie