Als er te veel afzeggers komen, gaat de Tokyo Motor Show in oktober niet door.

De Japan Automobile Manufacturers’Assocation (JAMA), een samenwerkingsverband van Japanse autofabrikanten, wil mogelijk de Tokyo Motor Show afblazen. Dat meldt het vakblad Automotive News. De autoshow staat gepland van 23 oktober tot 8 november. Enkele niet-Japanse merken hebben al afgezegd voor de beurs; daarop stellen sommige Japanse merken voor de beurs uit te stellen. De oorzaak voor de afzeggingen is de kredietcrisis.

Aan het begin van februari moet de beslissing worden genomen. Als de show helemaal wordt afgeblazen, is de volgende editie pas in 2011. Inmiddels gaan stemmen op om de beurs in afgeslankte vorm te houden, maar dat zou volgens de JAMA-leden een slechte weerslag hebben op de industrie. Maar als de show wordt geschrapt, zijn de Japanners bang dat de Europeanen en Amerikanen zullen beweren dat de Japanse handel slecht gaat en dat de Chinezen voor liggen.

Welke fabrikanten er hebben afgezegd voor de Tokyo Motor Show, wil de organisatie niet zeggen. Alle Duitse merken en JAMA-leden, zijn er in elk geval. Of de Amerikaanse Grote Drie aanwezig zijn, wil de organisatie niet zeggen. Als één van de JAMA-leden alsnog afhaakt, gaat de beurs zeker niet door.

Ook de show de Detroit, die deze week is geopend, is niet compleet. Daar behoren Nissan, Suzuki, Porsche, Roll-Royce en Land Rover tot de afzeggers. Mitsubishi is wel aanwezig maar alleen omdat de lokale dealers geld bij elkaar hebben gelegd voor een stand.