Vooral op de thuismarkt in Roemenië gaat het slecht met Dacia. Daarom wordt de productie nog eens twee weken stilgelegd.

Vanaf 26 januari ligt de Dacia-productie in Roemenië opnieuw twee weken stil. Eerder heeft de fabriek van 11 december tot 11 januari stilgelegen. De werknemers krijgen geduren de productiepauze 85 procent van hun salaris uitbetaald.

Eenderde van de productie van de Dacia-fabriek in het Roemeense Pitesti wordt op de thuismarkt verkocht. Daar is de autoverkoop echter flink gekelderd. Niet in de laatste plaats door de kredietcrisis maar ook omdat veel tweedehands auto’s in dat land zijn geïmporteerd. De Roemenen blijken liever te kiezen voor een westerse tweedehands dan voor een nieuwe Dacia. Het gevolg is dat in decembermaand de Dacia-verkoop met 55 procent tot 3.622 stuks is gedaald ten opzichte van die maand in 2007.

De Roemeense staat heeft al hulp aangekondigd voor de nationale auto-industrie. Bovendien zijn aan het einde van het vorige jaar belastingmaatregelen genomen die de import van tweedehandsjes duurder maakt. De belasting op nieuwe auto’s is daarentegen fors verminderd.