De donkere wolken pakken zich samen boven Saab. Eigenaar General Motors geeft inmiddels openlijk toe dat het Zweedse merk een blok aan het been is.

“Saab is een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren,” meldt GM-orakel Bob Lutz aan Autocar. Sinds de aankoop door GM in 2000 heeft de Zweedse autofabrikant alleen nog maar rode cijfers laten notoren. Gemiddeld gaat het om 800 miljoen dollar per jaar, een kostenpost die het noodlijdende General Motors bepaald niet kan gebruiken.

Lutz wil niet ingaan op de vraag of de nieuwe 9-5 ooit in de showrooms komt te staan. Het originele plan van Saab was om de 9-5 vorig jaar in Parijs te onthullen, maar in het kader van de bezuinigingen bij General Motors werd de auto uitgesteld, net als bijvoorbeeld de Opel Meriva. Inmiddels heeft General Motors Saab in de etalage gezet. Omdat GM nog steeds geen koper heeft gevonden, ziet het er somber uit voor het Zweedse merk. In een uiterst geval zou het Amerikaanse concern Saab zelfs failliet kunnen laten gaan.