SsangYong heeft vorige week faillissement aangevraagd. Vandaag is de productie gestaakt wegens een gebrek aan onderdelen. Wanneer en of de productie ooit nog wordt hergestart, is niet duidelijk.

Na de faillissementsaanvraag van vorige week is vandaag de productie van SsangYong gestopt. Dat meldt persbureau Reuters. Het ziet er niet naar uit dat het werk binnenkort wordt hervat.

De vraag naar de auto’s van het merk is sinds de kredietcrisis gekelderd en bovendien is er in de twee fabrieken een onderdelentekort. Sommige toeleveranciers zijn gestopt met het leveren aan SsangYong omdat zij bang zijn dat de rekeningen niet meer worden betaald. Het ziet er naar uit dat SsangYong enkele van hen meesleept in zijn val.

Op de tocht

Bij SsangYong zijn 7.100 mensen in dienst. Hun baan staat direct op de tocht. Bij de toeleveranciers zijn nog eens 90.000 mensen in dienst. De helft van de bedrijven die SsangYong van onderdelen voorziet, dreigt in de problemen te komen door het faillissement.

Om massaontslagen te voorkomen, zijn de autofabrikanten in de VS gespekt met miljardenleningen.

Weinig oren

De Zuid-Koreaanse overheid heeft daar weinig oren naar en wijst naar het Chinese moederbedrijf SAIC om SsangYong uit de penarie te halen. De Koreaanse vakbonden doen nu nogmaals een beroep op hun overheid om met geld over de brug te komen.

SAIC kocht SsangYong in 2004 voor 500 miljoen dollar. Vorig maand pompte de Chinezen nog 45 miljoen dollar in de noodlijdende fabrikant.