Daar is –ie dan: de derde generatie Toyota Prius. We hebben al eens wat summiere informatie getoond maar vandaag is hij onthuld op de autoshow in Detroit – midden in het hol van de leeuw.

De Amerikaanse fabrikanten zullen zich nog wel eens voor het hoofd slaan dat ze niet eerder zijn meegegaan met de hybride-hype. Waar zij nu hun eerste stapjes zetten op dit gebied, komt Toyota al met de derde generatie Prius.

De nieuwe Prius wordt aangedreven door een 1,8-liter motor met 98 pk, een wat groter aggregaat dan voorheen. Gecombineerd met de elektromotoren claimt Toyota een verbruik van 4,7 liter per 100 km en is het totale vermogen 136 pk. De nieuwe Prius sprint in 9,8 seconden van 0 naar 100 km/u. De CO2-uitstoot per kilometer houdt u nog even van ons tegoed.

Volgens Toyota is het Hybrid Synergy Drive-systeem voor het nieuwe model voor negentig procent opnieuw ontworpen. De auto kan maximaal anderhalve kilometer op pure elektrokracht rijden. Verder heeft de Prius III een Power Mode en een Eco Mode die de auto respectievelijk een wat sportiever of nog groener karakter geven. De Eco-indicator bemoeit zich met hoe zuinig de bestuurder rijdt.

De nieuwe Prius is 4,46 meter lang, 1,75 meter breed en 1,49 meter hoog. De airco werkt puur op de accu. Het is op een afstand bedienbaar en dus kunnen Prius-eigenaren met hun afstandbediening het interieur van de auto alvast voorverwarmen. Bijzonder is ook de Touch Tracer. Die laat op het dashboard het icoon zien van de knop op het stuur waar de bestuurder dat moment op drukt.

De Prius trapt af in Amerika en in de loop van het jaar verwachten we ’m in Europa.