Het Ethiopische Holland Car, dat is gesticht met Nederlandse subsidie en auto’s van het Chinese Lifan produceert, wil exporteren naar Nederland.

In Ethiopië worden in de assemblagefabriek van Holland Car Chinese Lifans gemaakt voor de Afrikaanse markt. Er wordt op het moment in Ethiopië een nieuwe fabriek gebouwd, en als die te veel capaciteit heeft, wordt die benut om auto’s voor de Nederlandse markt te gaan bouwen.

Holland Car denkt dat er hier voldoende animo is voor een dergelijk goedkope auto. Hun Lifan Abay moet gaan concurreren in de klasse van de Dacia Logan.

Fabriekseigenaar Tadesse Tessema zegt dat de auto voldoet aan de Europese milieu-eisen. Nu wordt bekeken of het ook met de veiligheid snor zit. Om de kwaliteit van de auto’s te controleren, lopen constant Chinezen rond hij Holland Car.

Lifan krijgt vanuit China geen toestemming om de auto naar Europa te exporteren omdat een aantal merken uit dat land de afgelopen jaren inferieure producten naar ons continent hebben gestuurd. Tessema verwacht geen problemen als de handel via Ethiopië verloopt. Over een importeur voor de Nederlandse markt, is nog niets bekend.