Chrysler vraagt de Amerikaanse overheid om nog eens drie miljard dollar hulp om uit zijn malaise te komen. Ook voor de financieringstak is een hulpaanvraag ingediend.

Chrysler is de enige van de Amerikaanse Grote Drie die nog meer overheidshulp vraagt, naast de vier miljard dollar die al voor het bedrijf is vrijgemaakt.

Aanvankelijk had Chrysler om zeven miljard gevraagd. “We zijn goed op weg met gesprekken om de overige drie miljard ook nog te krijgen,” zegt Chrysler-baas Jim Press in Detroit News. “Als het lukt staan we er financieel weer goed voor.

Toch zijn de drie miljard niet de enige hulp die Chrysler vraagt. Voordat de huidige regering in de VS aftreedt, moet ook nog geld voor financieringstak Chrysler Finance worden losgeweekt.

Volgens een woordvoerder van de regering wordt dat bedrag in elk geval lager dan de zes miljard die eerder is uitgedeeld aan GMAC; de General Motors-evenknie van Chrysler Finance.

Kapitaalinjectie

Chrysler heeft aangegeven dat 20 tot 25 procent van de potentiële klanten moet afhaken bij een autokoop omdat ze geen krediet krijgen. Het is één van de redenen waarom de decemberverkopen 53 procent in de min staan. Dat moet veranderen door de kapitaalinjectie voor Chrysler Finance.