Ford laat op de autoshow van Detroit weten dat er grote plannen zijn met elektrische auto’s. We moeten het in 2010 nog doen met alleen een elektrische bestelauto, maar in het jaar er na komt er ook een personenauto. Over de hele wereld wordt samengewerkt met partners om de plannen te verwezenlijken.

Ford kondigt aan de komende jaren flink in de bus te gaan blazen met elektrische auto’s. Daarvoor worden voornamelijk de platforms gebruikt van hun kleine en ‘midsize’-auto’s. Met verschillende partners wordt gewerkt om die auto’s sneller en goedkoper op de markt te brengen.

Zo staat er voor 2010 een elektrische bestelauto op de kalender; in 2011 komt daar de eerste personenauto bij, die in samenwerking met Magna wordt ontwikkeld. In 2012 wordt het Ford-programma verblijd met een nieuwe generatie plug in-hybrides en reguliere hybrides.

Magna

Vooral de kleine elektrische auto die met het Oostenrijkse Magna wordt gemaakt, moet iets bijzonders worden. Die kan liefst 160 kilometer afleggen op zijn lithium ion-accu. Volgens de geruchten wordt hij gebaseerd op de techniek van de volgende generatie Ford Focus sedan.

In China loopt een samenwerking met Changan Auto Group om de knowhow op het gebied van elektrische auto’s uit te breiden. Daarvoor worden tests gedaan in Denver en het Chongqing in China met een elektrische infrastructuur. In Engeland werkt Ford samen met Tanfield om een elektrische Transit en Transit Connect op de markt te brengen.

Zuiniger

Dit betekent overigens niet dat Ford de verbrandingsmotor afzweert. Die moeten wel zuiniger en efficiënter worden in de komende jaren. Een hybride-systeem voor vrijwel alle modellen moet daaraan een flinke bijdrage leveren.