Grijze auto’s zijn het populairste onder Nederlandse kopers. Liefst 38,3 procent van de nieuwe auto’s werd vorig jaar in deze treurige tint afgeleverd. Het evenmin opgewekte zwart is goed voor 29,8 procent en blauw is nummer drie met 14,9 procent.

Grijs is in Nederland de populairste autokleur. Dat heeft het RDC Datacentrum becijferd. Opvallend is dat hoe ouder de koper is, hoe vaker voor grijs wordt gekozen. In de leeftijdscategorie 65-plus is het liefst 53 procent; bij 18- tot 25-jarigen nog maar 22 procent.  Mensen tot 35 jaar kiezen het vaakst voor geel of wit.

Vier procent van de nieuwe auto’s wordt inmiddels afgeleverd die hoogmodieuze kleur. Met name op de Fiat 500, Suzuki Swift en Renault Twingo is het een vaak gekozen tint. Opvallend is verder dat afwijkende kleuren als rood, beige, oranje en groen vrijwel alleen door particuliere kopers worden gekozen. Bij leaseklanten is zwart met 37 procent zelfs wat populairder dan grijs met 36 procent.

De kleurvoorkeuren tussen mannen en vrouwen liggen tot verrassing van de onderzoekers dicht bij elkaar. Mannen blijken wat vaker te gaan voor grijs terwijl vrouwen eerder kiezen voor grijs, blauw en rood als lievelingskleur voor hun auto.