Over de modellen die Mercedes-Benz in 2007 in Amerika heeft geïmporteerd heeft het bedrijf een milieuboete gekregen van 28,9 miljoen dollar. Dat is op één na hoogste die ooit is uitgeschreven.

Mercedes-Benz heeft de Amerikaanse CAFE-regels met de auto’s van het modeljaar 2007 flink overtreden. Daarom heeft de fabrikant in Amerika een boete van 28,9 miljoen dollar aan de broek. In de CAFE-reglementen (Corporate Average Fuel Economy), worden de uitstootnormen voor de VS bepaald. Voor elke 0,1 MPG die een auto boven de CAFE-standaard verbruikt, wordt 5,50 dollar boete betaald.

De boete van Mercedes is de op één na hoogste die ooit is uitgeschreven voor het overtreden van deze regels. De grootste ging in 2007 naar het toenmalige DaimlerChrysler en bedroeg 30,3 miljoen dollar voor de auto’s van modeljaar 2006.

In totaal is de VS in 2008 voor 37 miljoen dollar aan milieuboetes uitgeschreven. Zo kreeg VW in augustus nog een boete van 4,5 miljoen dollar voor het overtreden van de normen in de klasse van de ‘light trucks’. Porsche en Maserati vielen voor 1,2 miljoen in de prijzen en Ferrari betaalt 1,1 miljoen. Ook het kleine Amerikaanse Saleen werd niet ontzien: daar ligt een rekening van 45.000 dollar. Fabrikanten van slurpers beschouwen de boetes inmiddels als standaard kosten voor het zakendoen in Amerika.