AMSTERDAM - De Japanse autofabrikant Toyota werkt in het geheim aan een ontwerp voor een voertuig dat slechts wordt voortgedreven door zonne-energie. Het zal echter nog jaren duren voor een dergelijk voertuig op de markt komt.

Dat heeft zakenkrant The Nikkei donderdag gemeld. Volgens The Nikkei moet het nieuwe voertuig deels worden voortgedreven door zonnepanelen op het dak en voor de rest door zonnepanelen op huizen. Later moet een voertuig volgen dat geheel door zijn eigen panelen in zijn energiebehoefte wordt voorzien.

Verlies

In december kondigde Toyota aan vanwege de economische crisis op zijn belangrijkste markt in de Verenigde Staten voor het eerst in zeventig jaar verlies te draaien. Maar ook de stijgende yen eist zijn tol en raakt de inkomsten van Japanse autofabrikanten.

Toch heeft het bedrijf laten weten ondanks de economische malaise niet te zullen beknotten op onderzoek naar groene technologieën. Toyota is al begonnen met de installatie van zonnepanelen op een fabriek in het midden van Japan om daar in een deel van de energiebehoefte van de fabriek te voorzien.