Een plastisch chirurg uit Beverly Hills is er van beschuldigd het vet dat vrijkwam bij liposucties te gebruiken als alternatieve brandstof voor zijn auto. Aan het gebruik van lipodiesel zitten dus nog wat juridische haken en ogen.

Op zijn website schepte dokter Craig Alan Bittner, plastisch chirug uit Beverly Hills er mee op dat hij het vet van zijn patiënten gebruikte om zijn Ford en de Lincoln Navigator van zijn vriendin op te laten rijden. Door tientallen klanten is hij nu aangeklaagd omdat hij te veel vet heeft weggezogen en de mensen daardoor blijvend letsel heeft toegebracht. Ook is het in Californië niet legaal om auto’s op menselijk afval te laten rijden.

Het is mogelijk om uit menselijk vet ‘lipodiesel’ te maken. Het bevat namelijk triglyceride en dat is één van de ingrediënten van biodiesel. Pluimveebedrijven zijn bezig om het te winnen uit slachtafval van kippen en ook uit varkensvet en rundvleesresten kan het worden gehaald. Op een liter vet komt een auto net zo ver als op een liter diesel. Alleen moeten de dierlijke (en menselijke) vetten een extra bewerking ondergaan ten opzichte van plantaardig afval om het geschikt te maken als alternatieve brandstof.

De kans dat de lipodiesel-dokter ooit wordt gepakt, wordt steeds kleiner. Sinds november is zijn kliniek gesloten en is hij in Zuid-Amerika vrijwilligerswerk gaan doen.