De ANWB heeft becijferd dat in 2008 de filedruk is gedaald. De daling is al aan het begin van het jaar ingezet en dus geen direct gevolg van de economische crisis.

De filedruk is volgens de ANWB in 2008 met 1,4 procent gedaald. In de avondspits is die daling zelfs 2,8 procent. Onder de filedruk wordt de lengte van de file maal de duur ervan verstaan. Het aantal files overdag is met vier procent gestegen; dat betekent volgens de Bond dat automobilisten files proberen te mijden.

In maart was het uitzonderlijk druk, met name het slechte weer en de paasdagen zorgden voor extreme verkeerssituaties. Dinsdag 25 maart gaat de boeken in als de drukste dag van 2008 met 888 kilometer file; er was toen sprake van sneeuw, hagel en bevriezing. De langste file is op 25 maart op de A16 genoteerd: die rij telde veertig kilometer.

Met uitzondering van maart, september en oktober was de doorstroming volgens de ANWB beter dan in het vorige jaar. In 2007 steeg de filedruk nog met 8,1 procent en in 2006 steeg de drukte met zes procent.