Het is natuurlijk altijd een beetje tasten in het duister, en helemaal in deze onzekere tijden, maar op internet gaat al het introductieprogramma van BMW in 2009 rond.

 

De mensen achter de site bmwblog weten al wat er bij het merk gaat gebeuren in 2009. In januari maken we op de autoshow in Detroit kennis met de nieuwe BMW Z4. Dat wisten we natuurlijk al.

De volgende beurs is Genève en daar staan vier concepts klaar. De eerste is de Progressive Activity Sedan; BMW’s tegenhanger van de Mercedes R-klasse. Verder is er de Concept eDrive, een elektrische auto gebaseerd op de 1- of de 3-serie en de Z4 Individual. Tot slot staat in Zwitserland de Rolls-Royce EX102 concept; een studiemodel voor de baby-Rolls, waarvan in 2010 de productie start.

Uitbreiding

In april volgt de Shanghai Auto Show en dat betekent een uitbreiding van de familie van de 7-serie. De Chinezen mogen zich vergapen aan de het topmodel 760Li. Van de limo komt gelukkig dan toch een vlaggenschip met een V12. Het programma van de 7-serie wordt later compleet gemaakt door de xDrive-versies met 4WD en de hybride-variant.

Dan is het in het najaar tijd voor de IAA in Frankfurt. Daar staat de productieversie van de PAS concept; die 5-serie GT wordt gedoopt. Ook de productieversie van de Mini Crossover, waarvan we een paar maanden geleden de concept car zagen, wordt in Duitsland gepresenteerd.

Studiemodel

Eveneens in Frankfurt – of wellicht pas op de beurs van Tokio, staat een studiemodel van een nieuwe sportauto van BMW. Die heeft de 1-serie als basis en is een Speedster-achtig model. Geen voorruit dus en het aluminium van de carrosserie loopt door tot in het dashboard. Reken op een bescheiden motorisering; want dat past in de tijdsgeest. De extreme sportauto is een voorbode voor een Z2, die natuurlijk een stukje tammer wordt.

Tot slot komt er in 2009 veel nieuws op het gebied van de X-modellen. Zo is er de productieversie van de X1 en staan er M-modellen van de X5 en de X6 op stapel. Ook komt de X6 Active Hybrid in het volgende jaar op de markt.