Nederlandse Chrysler en GM merken wachten af

“We weten nog niet wat er boven ons hoofd hangt,” dat is de algemene stemming bij de importeurs die in Nederland de merken van Chrysler en General Motors vertegenwoordigen. Maar het verdwijnen van de moederbedrijven ziet geen van alle gebeuren.

 

In Nederland zijn de merken Opel, Saab, Chevrolet, Cadillac, Hummer, Corvette, Chrysler, Jeep en Dodge direct betrokken bij de malaise van General Motors en Chrysler. Die bereikte vannacht zijn hoogtepunt toen de Amerikaanse senaat staatssteun voor de concerns afwees.

De stemming bij de Nederlandse importeurs is rustig. Er is nog helemaal niet duidelijk wat de gevolgen zijn nu de 14 miljard dollar hulp niet doorgaat.

Concrete veranderingen

Zo kort na de beslissing in de VS, zijn er nog geen concrete veranderingen. Alles in Nederland gaat voorlopig dus gewoon z’n gangetje. De importeurs hebben een gezond jaar achter de rug. Pas in november begon de boel in te zakken. Het nieuwe jaar zien de importeurs dan ook met wat minder vertrouwen tegemoet.

Mocht het toch mislopen met GM en Chrysler, dan wordt over het algemeen een doorstart als een goede optie gezien. “Daarmee kunnen de concerns schoon schip maken en in afgeslankte vorm weer verder gaan.” Geen van allen zien ze de merken omvallen.

Dubbel gevoel

Bij Saab heerst er een dubbel gevoel. Gisteren gaf Zweedse overheid nog te kennen de auto-industrie te voorzien van financiële steun. Het moederbedrijf in Amerika loopt die echter mis. Ook Opel doet, na het missen van de miljarden, nogmaals een beroep op de Duitse overheid om het bedrijf te ondersteunen.

 

Tip de redactie