Amerikaanse ‘Grote Drie’ krijgen geen steun

De Amerikaanse Senaat heeft de 14 miljard dollar steun aan General Motors en Chrysler afgewezen. Daarmee zijn de autoconcerns direct bedreigd in hun voortbestaan.

 

De Amerikaanse auto-industrie krijgt niet de beschikking over 14 miljard dollar om er vlug weer bovenop te komen. Het plan voor de overheidshulp ging gisteren nog wel met succes door het Huis van Afgevaardigden. Aanvankelijk hadden GM, Ford en Chrysler gevraagd om 34 miljard dollar maar gedurende de onderhandelingen is dat bedrag lager geworden. Ford kwam helemaal niet meer in aanmerking voor hulp omdat dit bedrijf genoeg geld kan binnenhalen door Volvo te verkopen.

Volgens de meest pessimistische beweringen staan, als General Motors en Chrysler omvallen, 2,5 miljoen banen op de tocht. “En ik durf morgen niet te kijken naar Wall Street,”  voegt een van de Senatoren daar aan toe. In de VS heeft de werkloosheid het niveau van 1982 bereikt.

Als de eerdere beweringen van de autofabrikanten kloppen, kunnen ze zonder de financiele hulp binnen enkele weken failliet gaan. Chrysler zegt op de afwijzing van de hulp dat er onmiddellijk 29 fabrieken dicht moeten en 53.000 ontslagen zullen vallen. De rekeningen van 7 miljard aan toeleveranciers kunnen niet worden betaald. General Motors heeft een failissementsadvocaat in de arm genomen en heeft vanaf vandaag een productievermindering afgekondigd.

Toch lijkt er nog een lichtpuntje. In de pot van de 700 miljard waarmee onlangs de banken op Wall Street uit het slop zijn getrokken, is nog wat te halen. De eerste 350 miljard is al uitgekeerd aan de financiele sector en daarvan is nog 15 miljard over. Volgens de lobbyisten van de auto-industrie zou de Bush-regering die kunnen aanwenden om General Motors en Chrysler te helpen. De nieuwe president Obama heeft al gezegd wel iets te voelen voor hulp aan de auto-industrie. Die neemt om 20 januari zijn intrek in het Witte Huis. Maar of dat nog op tijd is?

 

Tip de redactie