Volkswagen bekijkt mogelijkheden overheidssteun

Dat de Amerikaanse auto-industrie momenteel zwaar te lijden heeft onder de crisis is inmiddels bekend. Maar ook in Europa begint de crisis z’n tol te eisen. Volkswagen bekijkt daarom nu ook de mogelijkheden voor overheidssteun.

Er is nog niet direct nood aan de man. De autobouwer zelf is nog niet door de reserves heen. Maar door de inkrimpende markt wordt het voor Volkswagen Financial Services moeilijk om herfinanciering voor auto’s te regelen. Dit heeft te maken met het feit dat herfinanciering doorgaans wordt bekostigd door aandelen uit te geven. Door de dalende koersen valt er nu een gat tussen de kosten van de herfinanciering en de inkomsten van aandelen.

 

De Duitse regering heeft 500 miljard euro weggezet voor het geval grote financiële bedrijven in dat land in moeilijkheden komen. Volkswagen wil nu garanties van de regering dat Volkswagen Financial Services gebruik kan maken van die reserve indien het bedrijf de leningen voor herfinanciering niet kan afbetalen.

 

Ook BMW en Daimler hebben aangegeven de mogelijkheid te bekijken. BMW sluit niet uit dat het bedrijf in de toekomst aanklopt bij de overheid. Daimler gaf te kennen dat dit voorlopig nog niet nodig zal zijn.

 

In principe zouden de financiële takken van autofabrikanten in aanmerking komen om gebruik te kunnen maken van de reserve. Er wordt echter gespeculeerd dat de Duitse overheid sommige autobedrijven zou willen uitsluiten.

Tip de redactie