Oudere autokoper gaat voor grijs

Dat de witte auto oprukt is al langer bekend, toch zijn we als het aankomt op kleuren uitkiezen van auto´s maar een saai volkje. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RDC, een datacentrum in de mobiliteitssector. Ruim 38 procent van alle nieuwe auto´s is grijs. En volgens het RDC kiest zelfs de helft van alle 65-plussers voor een grijze auto.

Na grijs kiezen mensen die een nieuwe auto bestellen opvallend vaak voor zwart. Bij lease-auto´s is deze ´kleur´ zelfs populairder dan het statige grijs. Zakelijke automobilisten kiezen voor ingetogen lakken, en particulieren maken het niet veel bonter.

Al is zwart bij deze kopersgroep met 25 procent minder geliefd dan grijs, dat door 39 procent van de mensen die privé een nieuwe auto aanschaffen wordt gekozen. Blauw is met 15 procent de op twee na geliefdste kleur. RDC heeft becijferd dat hoe ouder men wordt, des te vaker voor grijs gekozen wordt.

Kiest in de leeftijdscategorie 18-22 jaar nog 22 procent voor grijs, bij de 65-plussers loopt dit percentage op tot 53. Eigenlijk doen alleen jongeren tot 35 jaar af en toe gek, in deze leeftijdsgroep komen de kleuren geel en wit het meest voor. Wit wordt vooral gekozen door kopers van de Fiat 500, de Suzuki Swift en de Renault Twingo.

Tip de redactie