GM en Chrysler ontvangen 15 miljard dollar

Het Witte Huis en de Democraten hebben gisteravond overeenstemming bereikt over het plan om met 15 miljard dollar GM en Chrysler te redden.

Met dit geld wordt voorkomen dat GM en Chrysler failliet gaan. Het gaat om leningen met een korte looptijd, en beide giganten moeten het hiermee kunnen redden tot begin volgend jaar. Ford Motor Company heeft nog niet direct geld nodig, maar het zou wel prijs stellen op een krediet van 9 miljard dollar voor het geval de financiële situatie bij het bedrijf verslechtert.

Vandaag buigt het Huis van Afgevaardigden zich nog over het plan, waarover het Witte Huis en de Democraten het gisteravond eens werden, en daarna gaat het naar de Senaat waar de Democraten de meerderheid hebben. Voor 31 maart moeten de gesteunde autofabrikanten met een goed uitgewerkt reorganisatieplan voor de lange termijn komen en er wordt een autotsaar aangesteld die toezicht houdt.

Mochten de fabrikanten duidelijk vooruitgang boeken, dan kan de ´tsaar´ een maand uitstel geven, tot 30 april maar dan moeten GM en Chrysler echt aantonen dat het de komende jaren er bovenop komt. Lukt dat niet, dan worden beide bedrijven alsnog failliet verklaard en vraagt de Amerikaanse overheid het verstrekte geld terug.

Tip de redactie