Het goede nieuws dat de AutoRAI wél doorgaat, wordt nu alweer overschaduwd door een volgende afzegging. Honda heeft bekendgemaakt in april niet aanwezig te zijn. Eerder besloten BMW en Daihatsu al zich terug te trekken voor de AutoRAI 2009.

Honda verklaart in een persbericht ‘zich niet in het voorgestelde nieuwe concept van de AutoRai te kunnen vinden’. Daarnaast is het overslaan van de Nederlandse autotentoonstelling in lijn met de maatregelen die het Japanse merk neemt in verband met de recessie, aldus Honda Nederland.

Het bezwaar van Honda is dat de AutoRAI volgens de nieuwe opzet geen ‘echte’ AutoRAI is, waar bezoekers op individuele stands de diverse automerken kunnen beleven. In plaats daarvan biedt de AutoRAI paviljoens met thema’s, zoals een paviljoen met milieuvriendelijke auto’s.

Alhoewel Honda minder hard wordt getroffen door de recessie dan GM, is het Japanse concern radicaal aan het bezuinigen. Zo houdt Honda geen persconferentie bij de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit en schokte het de Formule 1-wereld door zich per direct terug te trekken uit het prestigieuze kampioenschap.