De aanvraag voor noodhulp van General Motors, Ford en Chrysler is in behandeling bij het Congres. Inmiddels gooien de Grote Drie een lijntje uit in Canada, waar de bedrijven ook veel zaken doen.

Ford Motor Company heeft in Ontario om een lening van twee miljard dollar gevraagd. Maar alleen ‘als de economische crisis dieper wordt’. Verder meldt de Canadese media dat General Motors om 2,4 miljard dollar heeft gevraagd. Daarvan is 800 miljoen nodig voor het einde van het jaar. Chrysler vraagt op zijn beurt om 1,6 miljard – wel voor het einde van het jaar graag. Chrysler licht toe dat de lening volledig wordt terugbetaald. Het merk wil er het bedrijf mee herstructureren en de zaken in Canada mee beschermen.

De Canadese overheid is gebaat bij een goede gezondheid van de Grote Drie. De autofabrikanten doen veel zaken in dat land. Chrysler heeft in de Canadese fabrieken 9.800 mensen rondlopen. Verder zijn er 454 Chrysler, Jeep en Dodge-dealers die gezamenlijk 24.000 mensen in dienst hebben. Ford heeft 10.000 ‘Blue Collar’-arbeiders en in de vierhonderd dealerschappen werken 19.000 mensen. General Motors heeft in Canada 12.000 fabrieksarbeiders en zevenhonderd dealers voor alle merken.