In China is de eerste plug in-hybride in massaproductie gegaan. Hij heet BYD F3DM.

De gevestigde autofabrikanten hebben nog last van koudwatervrees of gewoon hun technieken nog niet op orde. Maar in China is doodleuk de massaproductie gestart van een plug in-hybride, een auto die via het stopcontact kan worden opgeladen en niet – zoals de hybrides die wij kennen – zijn elektromotoren voedt met energie die tijdens het rijden en remmen vrijkomt. In Europa en Amerika verwachten we de eerste plug in-hybrides op z’n vroegst in 2009 of 2010.

BYD (Build Your Dreams) bouwt sinds vijf jaar auto’s en is op verschillende continenten actief. Er werken inmiddels zo’n 120.000 mensen en er worden 300.000 auto’s per jaar geproduceerd. Het merk wil zich voor de toekomst voornamelijk richten op hybrides en elektrische auto’s. In de aanloopperiode worden vijfhonderd exemplaren van de plug in-hyrbide gemaakt. Als de productie vol op stoom ligt, worden dat er tweeduizend.

Over de prestaties van de F3DM lopen technologiewebsite SYNC de meningen uiteen. Volgens de verschillende verhalen loopt de actieradius uiteen van 110 kilometer alleen op elektrokracht tot 430 kilometer op zowel de elektro- als de benzinemotor.

In Nederland is het importeurschap van het merk in handen van het Haagse Autobinck. Wanneer die starten met de verkoop van het Chinese merk – en of de plug in-hybride daar bij zit – is nog niet duidelijk.