Pech voor de grote Amerikaanse automobielconcerns: de Senaat is niet onder de indruk van de gepresenteerde toekomstplannen en weigert onvoorwaardelijk financiële steun te geven. Vooral Chrysler en General Motors vestigen hun hoop nu op het Huis van Afgevaardigden.

De Amerikaanse Senaat weigert over de brug te komen met 34 miljard dollar om Ford, Chrysler en General Motors in de huidige vorm verder te laten gaan. Dat is het belangrijkste resultaat van een eerste hoorzitting, gisteren in Washington.

De Senaat staat welwillender tegenover steun als de fabrikanten kiezen voor een ‘gestructureerd bankroet’ in overleg met de schuldeisers, aandeelhouders en werknemers. Ook een fusie tussen bijvoorbeeld General Motors en Chrysler zou de congresleden welwillend stemmen. Beide concerns hebben aangegeven best te willen fuseren als dit hun bedrijven kan redden. Analisten twijfelen echter aan het nut van zo’n fusie, omdat beide concerns dan alsnog heel veel personeel moeten ontslaan en er dan nog altijd veel dealers moeten verdwijnen.

Vandaag kunnen de Grote Drie hun verhaal doen in het Huis van Afgevaardigden. Maandag wordt er dan daadwerkelijk een voorstel in stemming gebracht. Ford hoopt uiteindelijk de overheidssteun niet nodig te hebben, maar dan moet het concern wel Volvo verkopen. De vraagprijs is 6 miljard dollar.