Nu de XF inmiddels al een tijdje op de markt is, is de XJ de volgende Jaguar die op de nominatie staat voor vervanging. We kunnen u nu voor het eerst laten zien hoe de auto eruit komt te zien.

Toegegeven, de auto is nog wel flink gecamoufleerd, maar in ieder geval is duidelijk dat Jaguar deze keer niet meer kiest voor ‘evolutie’ als het om het uiterlijk van de XJ gaat. In plaats daarvan gaat het Engelse merk voor een design dat verwantschap vertoont met dat van de XK en de XF. De XJ krijgt led-dagrijdverlichting. Net als bij de huidige XJ gaat Jaguar weer veel aluminium gebruiken voor het chassis en koetswerk.

Qua motoren is er minder goed nieuws, want ook de nieuwe XJ moet het in de eerste instantie doen met het huidige –al enigszins verouderde- motorenpalet. Dat betekent dus weer een V6 diesel, 3,0-liter V6 en 4,2-liter V8. De snelle XJR is ook weer van de partij met een vermogen van ruim boven de 400 pk. Mogelijk onderhandelt Tata met derden over de levering van zuiniger motoren, maar daarover is niets concreets bekend. Mogelijk gaat Jaguar de hybridetechnologie van zustermerk Land Rover gebruiken.

Toen de Jaguar XJ in 2003 op de markt kwam, was het onderhuids een erg moderne auto. Het uiterlijk daarentegen verschilde nauwelijks van z’n voorganger. Mede daardoor bracht de auto Jaguar niet het gehoopte succes. Door het hoge niveau van de Duitse concurrentie kreeg de Jaguar het gedurende de laatste jaren steeds moeilijker. Liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, want we verwachten de nieuwe Jaguar XJ niet voor 2010 in de showrooms.