De Franse regering heeft een noodplan bekend gemaakt om de economie er bovenop te helpen. Ook de auto-industrie wordt de helpende hand geboden.

Frankrijk heeft een miljard euro vrijgemaakt om de autoverkoop er weer bovenop te helpen. “We moeten de voorraden wegwerken, zodat de productie weer door kan,” verklaart president Sarkozy. Op het moment staan in Frankrijk een miljoen auto’s te wachten op een nieuwe eigenaar. Daardoor staat de productie op een laag pitje en staan bij PSA 2.700 banen op de tocht.

Een miljard euro is bestemd voor bedrijven die leningen verstrekken aan autokopers, zodat de consumptie weer op gang komt. Verder deelt de Franse overheid duizend euro uit aan mensen die een auto kopen met een uitstoot van minder dan 160 gram CO2 per kilometer.

Ook heeft Frankrijk 300 miljoen euro klaarliggen om de auto-industrie te herstructureren. Dat bedrag komt nog eens bovenop het bedrag dat is gereserveerd voor de hulp aan de ontwikkeling van elektrische auto’s.

In ruil voor de hulp moet de auto-industrie een aantal garanties geven en onder meer beloven de productie niet naar het buitenland te brengen. Meer hulp voor de Franse automerken wordt verwacht. “Daarvoor moeten we afwachten wat de Amerikaanse industrie doet en wat de EU gaat doen om de industrie te helpen,” verklaart Sarkozy.