In een uiterste poging om overheidssteun binnen te halen, overwegen de Amerikaanse autoconcerns General Motors en Chrysler een bankroet. Dit zou een oplossing kunnen zijn om de economische schade zo veel mogelijk te beperken en een frisse start te maken.

Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen binnen de directies van beide concerns. Met een gepland bankroet kan in overleg met de medewerkers, schuldeisers en banken een gedwongen verkoop van bedrijfsonderdelen (zoals Opel) worden voorkomen, als de overheid daarna financieel bijspringt. Of dat gebeurt is nog maar de vraag. Zestig procent van de Amerikanen geeft aan dat ze overheidssteun voor de auto-industrie niet zien zitten.

In totaal hebben Ford, General Motors en Chrysler een verzoek voor 34 miljard dollar aan hulp bij de Amerikaanse overheid neergelegd. Ford vraagt 9 miljard, Chrysler 7 miljard en General Motors houdt z’n hand op voor de overige 18 miljard. Alle drie de concerns hebben een uitgebreide toekomstplanning bekendgemaakt, in de hoop dat de regering genoeg vertrouwen in de bedrijfsvoering krijgt om het noodkrediet te verstrekken. Ford hoopt als het Volvo kan verkopen het noodkrediet niet nodig te hebben.