De plannen van Fiat om met een echt budgetmerk te komen, beginnen nu echt vorm te krijgen. Eerder rapporteerden wij al het plan om met een budgetauto te komen, nu blijkt dat het budgetmerk van Fiat drie modellen gaat voeren.

Dat meldt Automotive News. In de eerste instantie wilde Fiat in 2010 en 2011 twee budgetmodellen onder een andere merknaam in Brazilië op de markt brengen, maar in de laatste planning zijn dat er drie geworden. Bovendien komen de auto’s niet alleen in Brazilië op de markt, maar ook in Europa, China, Rusland en India.

Waar de productie plaats gaat vinden, is vooralsnog onbekend. De fabriek in Tychy (Polen) is een optie, net als een productiefacliteit in Italië. Een derde optie is de voormalige Zastava-fabriek in het Serivsche Kragujevac. Die locatie heeft als belangrijk voordeel dat de lonen hier extra laag liggen.

Fiat gaat sowieso de Topolino in Servië bouwen, een auto die rechtstreeks de concurrentie aan moet gaan met de Toyota IQ, Smart Fortwo en Volkswagen Up. De Topolino staat op het platform van de 500, maar is met een lengte van 3,15 meter 40 centimeter korter. Een nieuwe 0,9-liter tweecilinder vormt de basismotor en dieselaars kunnen kiezen voor een 1,3-liter turbodiesel met 69 pk. De Topolino komt in 2010 op de markt.