Tot vorige maand leek er nog weinig aan de hand, maar de Nederlandse verkoopcijfers van november zijn dramatisch. Ze liggen 24% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Over het hele jaar gerekend staan we nu op -2%.

November historisch gezien wel een vrij grillige maand. Onder invloed van acties of nieuwe belastingmaatregelen willen de verkopen in deze periode nog wel eens een raar verloop tonen. Maar nu kan het toch niet anders dat de wereldcrisis tot de voornaamste oorzaak is.

Deze maand kent dus voornamelijk verliezers. Het best verkopende merk is opnieuw Volkswagen, vooral dankzij de nieuwe Golf, die het bestverkochte model is. Ook Renault weet de schade met een tweede plaats nog redelijk te beperken. Opel maakt de grootste val in de top 6,45 procent minder dan in oktober.

Winnaar zijn weinig te vinden. Seat verkocht wel iets minder auto’s maar wist toch een goede 9e positie te bemachtigen. Nissan, Daihatsu, Mazda en Alfa Romeo scoren wel een plus.

Bij de modellen valt de goede klassering van de Renault Twingo op: een tweede plek voor de compacte Fransman. Ook goede cijfers zijn er voor de Nissan Qashqai (vijfde) en Seat Ibiza (zesde). Verder doet Ford goede zaken met de nieuwe Fiesta (14e). De nieuwe Ka is zelfs de snelste stijger, van plek 99 naar 21.

 

 Verkoopcijfers januari-november 2008 t.o.v. januari-november 2007

 Verkoopcijfers november 2008 t.o.v. oktober 2008

 

bron: A2SP